Kalifornijczycy lubią Priusa
24 stycznia 2013, 12:29Hybrydowa Toyota Prius była najchętniej kupowanym samochodem w Kalifornii w 2012 roku. Przerwała tym samym dwuletnią dominację Hondy Civic. Mieszkańcy Kalifornii kupili w ubiegłym roku 60 688 sztuk Toyoty Prius, co stanowi niemal 26% ogólnej sprzedaży w USA
Bolesna nauka
21 stycznia 2013, 11:40Kraby brzegowe (Carcinus maenas), które są blisko spokrewnione z gatunkami częściej odławianymi w celach konsumpcyjnych, reagują na lekkie porażenie prądem i uczą się unikać miejsc kojarzonych z nieprzyjemnymi bodźcami. Wg naukowców, to kolejny dowód na to, że skorupiaki odczuwają ból.
Ślepa uliczka biopaliw
18 stycznia 2013, 13:26Kolejne badania, tym razem przeprowadzone przez Uniwersytet Kalifornijski w Santa Barbara (UCSB), pokazują, że biopaliwa to bardzo kosztowna ślepa uliczka. Ich wielka kariera w USA rozpoczęła się w 2005 roku, gdy administracja prezydenta Busha i farmerzy uprawiający kukurydzę stwierdzili, że roślina ta może być obiecującym źródłem paliw, co zmniejszy zależność USA od zewnętrznych dostaw oraz zmniejszy emisję gazów cieplarnianych
Ciche pływanie
18 stycznia 2013, 07:16US Navy prowadzi program Ohio Replacement, w ramach którego ma powstać nowy typ atomowych okrętów podwodnych. Jedną z jego głównych zalet ma być niezwykle cichy silnik - najcichszy jaki dotychczas stworzono. Ponadto zostanie wyeliminowana konieczność wymiany paliwa w reaktorze, dzięki czemu przez cały 50-letni okres służby okręty będą pływały na oryginalnym paliwie.
Przeżyją tylko mistrzowie zastygania w bezruchu
10 stycznia 2013, 13:29Płody rekina bambusowego (Chiloscyllium punctatum) wykorzystują zmysł elektryczny, by zastygając w bezruchu, uniknąć ataku drapieżników. Naukowcy z Uniwersytetu Zachodniej Australii uważają, że ich odkrycie pomoże w opracowaniu skutecznych odstraszaczy rekinów.
Zmysł słodkości
4 stycznia 2013, 20:30Głównym zmysłem, dzięki któremu organizm ludzki potrafi określić jakość żywności, jest zmysł smaku. Jego prawidłowe funkcjonowanie wpływa na nasze dobre samopoczucie, kondycję zdrowotną organizmu oraz odczuwanie przyjemności płynącej ze spożywania pokarmu lub napoju. Dzięki niemu rozpoznajemy spożywany pokarm. Smak ostrzega nas również przed spożyciem produktów zepsutych i substancji toksycznych
Synestezja ze smakiem
8 listopada 2012, 17:27Jinhyun Jeon zaprojektowała serię sztućców, która nawiązuje do synestezji. Jej łyżki i widelce mają niespotykane kształty: pojawiają się na nich wypustki, a część do nabierania jedzenia bywa wygięta, zgrubiała, a czasem kolorowa.
Efektywne ładowanie bezprzewodowe
30 października 2012, 11:50Na kanadyjskim University of British Columbia opracowano bezpieczną efektywną metodę bezprzewodowego ładowania samochodów elektrycznych. Kanadyjczycy proponują wykorzystanie specjalnego zestawu magnetycznego.
Mały i składany
17 sierpnia 2012, 15:58Naukowcy z grupy Changing Places MIT-u i baskijskiej agencji DENOKINN stworzyli składany samochód elektryczny Hiriko Fold. Dwumiejscowy pojazd mieści się prawie wszędzie, a gdy trzeba, da się go zminiaturyzować jeszcze bardziej.
Ubytek siarki to nie problem
19 lipca 2012, 13:19Obserwacje pracy działających baterii siarkowo-litowych pozwoliły na obalenie jednej z najpopularniejszych teorii ich dotyczących i umożliwią w przyszłości udoskonalenie tych obiecujących urządzeń.